Vytinta ir sūdyta mėsa
5 posters
Puslapis 1 iš 1
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Vytinimui imu liesą bet kokią mėsą, supjaustau ilgais bryzais pagal raumenį išilgai, storumas- šiek tiek ploniau nei rankos riešas.
Imu druskos ir prieskoninių žolelių mišinį valgomą šaukštą su kaupu, sveriant ~20 gr, 1 kg mėsos. Taip pat ne visai pilną valgomą šaukštą cukraus. Tai 1 kg mėsos. Druską ir cukrų sumaišau, subarstau, suvolioju mėsą ir sudedu talpiai į bet kokį indą,laikau šaldytuve, po 3 dienų ji jau tinkama valgyti, būna pasifermentavusi, taip gali būti laikoma iki 7 parų, iki to laiko nesuvalgytą dedu inkubatoriun vytinti arba užšaldau. Galit bryzus kabinti bet kur, kur juda sausas, šiltas oras- virš gyvatuko, virš radiatoriaus padarykit groteles , temperatūra 25-40.
Pabandykit, mėsos konsistencija būna visai kitokia, kai su cukrumi, ar be.
Tai mano vienintelis grynas cukrus, kurį naudoju mityboje.
Imu druskos ir prieskoninių žolelių mišinį valgomą šaukštą su kaupu, sveriant ~20 gr, 1 kg mėsos. Taip pat ne visai pilną valgomą šaukštą cukraus. Tai 1 kg mėsos. Druską ir cukrų sumaišau, subarstau, suvolioju mėsą ir sudedu talpiai į bet kokį indą,laikau šaldytuve, po 3 dienų ji jau tinkama valgyti, būna pasifermentavusi, taip gali būti laikoma iki 7 parų, iki to laiko nesuvalgytą dedu inkubatoriun vytinti arba užšaldau. Galit bryzus kabinti bet kur, kur juda sausas, šiltas oras- virš gyvatuko, virš radiatoriaus padarykit groteles , temperatūra 25-40.
Pabandykit, mėsos konsistencija būna visai kitokia, kai su cukrumi, ar be.
Tai mano vienintelis grynas cukrus, kurį naudoju mityboje.
Voresta- Posts : 379
Join date : 2013-10-21
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Jei noriu vytinti virš gyvatuko, tai prieš tai vistiek laikyti 3 dienas šaldytuve?
sowelu- Posts : 23
Join date : 2013-10-22
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
net ir ilgiau, mėsa pasidaro visai kitokia.
Voresta- Posts : 379
Join date : 2013-10-21
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Aš kartais darau valgymui nevytinant tokią, kaip Voresta rašo, bet darau ir vien su druska. Imu gabaliuką mėsos, įtrinu gerai druska, kokiais nori prieskoniais - grūstais lauro lapais, pipirais kvapniais, mairūnais, žodžiu, kas kam prie dūšios. Dedu į kokį indą, ir į šaldytuvą. Kelis kartus per dieną pavartau, nupilu skystį. Po kokių trijų - keturių dienų, priklausomai nuo mėsos gabaliuko dydžio, jau galima valgyti, būna pakankamai įsisūrėję. Taip pat galimas su lašiniais daryti. Yra dar sūdymas skysčiu, kur išverdamas sūrymas ir jame mirkoma, bet šito tikslių receptų nežinau, nes nebandžiau. Taip dažniausiai sūdoma tai, ką perkam parduotuvėse, jei neparašyta, kad sauso sūdymo.
nomore- Posts : 33
Join date : 2013-10-22
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Ačiū jums už patarimus. net seilės tysta skaitant. turiu pečių namie. kažin eitų prie jo vytinti? juk varva ta mėsa, ar ne? ir dar dulkės kambary gi vis tiek sukinėjasi. kažin ar higieniška...
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Niekas ten niekur nevarva. Manau prie peciaus tikrai susivytintu, tik kad pakurenus per karsta jei nebutu, nes iskeps
katinone- Posts : 92
Join date : 2013-10-21
Location : Utena-Vilnius
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
svarbu, kad naktį neatvėstų, tada gali imti pelyti, sausas ir šiltas oras turi visą laik cirkuliuoti. Pirma pakabink 1, kelių šimtų gr. gabaliuką ir pasižiūrėk.
Voresta- Posts : 379
Join date : 2013-10-21
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Na man kaip visada, bus bandymas improvizuotas. Turėjau vištos krùtinių porą. Tai jas supjausčiau, na bet daug mažesniais gabaliukais nei Voresta. Dėjau baltųjų pipirų ir kardamono. Atėjau pasitikslint čia ar tikrai aliejaus nereikia.:-) Vištiena tikriausiai greičiau fermentuosis nei kitos mėsos?
P.s. Per telefoną šitas forumas neblogai adrodo. Pirmą kart pasijungiauv taip (^o^)
P.s. Per telefoną šitas forumas neblogai adrodo. Pirmą kart pasijungiauv taip (^o^)
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Juokingiausia, kad tik padarius mėsą prisiminiau kad seniau gi taip lašišą ruošdavau! 8-)
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Tam, kad vytinant neapdulkėtų ir musės nenutupėtų, reikia standžiai apsukti merliuku.
nomore- Posts : 33
Join date : 2013-10-22
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Dar pora vakar tikrai mačiau Bet aš nevytinu kol kas, namai drėgni, šalti, neprasikūrena niekaip. O tokios patalpos, kad nebūtų temperatūros kritimo naktį, irgi neturiu.
nomore- Posts : 33
Join date : 2013-10-22
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
O nieko kad man ta krūtinėlė jokio skysčio neišleidžia? Ryte pagniaužiau, pasūdžiau dar biškį - bet nesupratau, mėsa kaip mėsa, jokio proceso nesimato. Gal per anksti? Dabar tik antra diena.
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
tai nelabai kas ten iš jos ir teišbėga. Iš kelių kilogramų- pora šaukštų.
O vištienos vytint nesu mėginusi.
O vištienos vytint nesu mėginusi.
Voresta- Posts : 379
Join date : 2013-10-21
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Bet pati mėsa kai susifermentavusi - ji turėtų būti stipriai minkšta, ar kokia?
Gal vištienos krūtinėlė prastas pasirinkimas tokiam receptui - ji šiaip gi labai sausa.
Gal vištienos krūtinėlė prastas pasirinkimas tokiam receptui - ji šiaip gi labai sausa.
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
pabandysi- pamatysi, pas mane paukštienos retai būna- vis žvėriena, dideli kiekiai, tai ją fermentuoju. O paukščių- retai kokį gaidelį nukertu- ką ten fermentuosi, groblus apgrauži ir tiek.
Voresta- Posts : 379
Join date : 2013-10-21
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
Pabanžiau kiaulieną vytinti. Po trijų dienų šaldytuve ji jau kėlė apetitą Tokia minkštutė mėsytė. O vytinti ją kiek laiko reikia??
sowelu- Posts : 23
Join date : 2013-10-22
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
O mano vištos krūtinėlė kažkokia nepatraukli atrodo. Tikriausiai persistengiau su kardamonu.
Ai dar beruošiant pamačiau, kad anyta perkaitino vištas bepešdama ir kai kur krūtinėlės mėsa kaip virta yra. Tai tas žinojimas irgi nemaloniai nuteikia.
Ai dar beruošiant pamačiau, kad anyta perkaitino vištas bepešdama ir kai kur krūtinėlės mėsa kaip virta yra. Tai tas žinojimas irgi nemaloniai nuteikia.
Re: Vytinta ir sūdyta mėsa
kiek nori. Galima vos apdžiūvusią suvalgyt, galima laikyti iki taps barškanti. Tada į maišelį ir į šaldiklį, bus kokiai kelionei įsimest.sowelu rašo:Pabanžiau kiaulieną vytinti. Po trijų dienų šaldytuve ji jau kėlė apetitą :DTokia minkštutė mėsytė. O vytinti ją kiek laiko reikia??
Vakar lauktuvių gavau to garsiojo vytinto ispaniško kumpio( jamon iberico). Visą kilogramą. Vakare ragausim, o į Ispaniją vyks mano vytinta stirniena . Mėsos mainai
Voresta- Posts : 379
Join date : 2013-10-21
Puslapis 1 iš 1
Permissions in this forum:
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume